Navigácia

  • 3. miesto malých futbalistov

    Dňa 23.4.2024 sa v Bánovskej športovej hale konalo okresné kolo v McDonaldsCupe - čo znamená minifutbal žiakov prvého stupňa. Náš mladý tím tvorila dvojica dievčat - Maníková Lívia a Balážová Timea, tretiaci Števanka Patrik a Benca Nicolas a štvrtáci Guniš Matúš, Gabria Tomáš, Lastovica Teodor, Sirotný Peter, Puterka Ján a Mihalech Denis. Žreb nám určil za prvého súpera minuloročného víťaza, ktorého sme opäť nedokázali zdolať, napriek dvojgólovému vedeniu. Ďalšie dve stretnutia v skupine sme vyhrali a postúpili do boja o tretie miesto. Stretnutie o bronzové medaile sme zvládli a obsadili krásne tretie miesto v okresnom kole. Ďakujeme celému tímu za bojovný výkon.  

  • 3.miesto florbalistov v regionálnom kole

    Po úspešnom okresnom finále sa naši florbalisti zúčastnili regionálneho kola v športovej hale v Partizánom. Súperi boli tentokrát o trošku lepší a naši chlapci - Adamus Marek, Oravec Tomáš, Šiko Matúš, Lojška Tadeáš, Číž Ondrej, Súkeník Alex, Grgula Jakub, Sány Samuel, Koníček Tobiaš, Viktorin Jaroslav, Mikloš Tomáš a Lindvai Eduard zase nervóznejší. Po slabom prvom polčase sme nedokázali otočiť výsledok v druhej polovici stretnutia a prehrali o jeden gól. Po stretnutí s Partizánskym nás čakal ťažký zápas s Prievidzou. Napriek snahe sme si neporadili s dobre fyzicky pripraveným súperom a opäť sme podľahli súperovi o jeden gól. Po dvoch víťazných ročníkoch sme tak skončili pred bránami krajského kola. Chlapcom ďakujeme za reprezentáciu a prajeme veľa úspechov v ďalších zápoleniach.

  • Pytagoriáda - okresné kolo

    V dňoch 9. – 10.4.2024  žiaci 3. – 8.ročníka reprezentovali našu školu v okresnom kole Pytagoriády. Krásne umiestnenie patrí dvom žiakom 3.ročníka, a to Petrovi Kurtišovi z 3.A, ktorý získal 1.miesto a Michalovi Sánymu z 3.B, ktorý obsadil 2.miesto. Poďakovanie patrí aj ďalším úspešným riešiteľom: v kategórii P3 – Lucia Adameová, Kristína Garguláková, Katarína Kušnierová, Michal Benko, Jonáš Hynek Vališ, Laura Ďurinová, Branislav Šipka, v kategórii P4 – Lucia Kucmanová, Matúš Guniš, Klára Drábiková, Ema Červeňanová, v kategórii P5 – Lukáš Paško, Rebeka Dominová, Alžbeta Janovičová a v kategórii P8 – Patrik Dúcky, Veronika Ďurčiová. Verím, že sa tešíte na túto obľúbenú matematickú súťaž aj o rok a dosiahnete opäť pekné výsledky. Gratulujeme

    Mgr. Zuzana Kucmanová

  • Štúrov a Dubčekov rétorický Uhrovec

    Uplynulý týždeň sa v našej škole rečnilo viac ako obvykle. Školského kola súťaže v rétorike, teda v rečníckom umení, sa zúčastnili len tí najväčší odvážlivci. Zaujímavo a presvedčivo rozprávať pred obecenstvom je totiž nesmierne náročné.

    Súťažiaci si v I. kategórii vyžrebovali krátky príbeh bez ukončenia. Ich úlohou bolo počas 15 minút text dotvoriť podľa vlastnej fantázie a čo najvernejšie ho prerozprávať. V tejto kategórii sa darilo žiakom Alexejovi Pavlovi (5.B), ktorý sa umiestnil na 3. mieste, Alžbete Janovičovej (5.B) – 2. miestoHugovi Struhárovi (5.B), ktorý skončil na 1. mieste a postúpil do okresného kola.

    II. kategórii si žiaci vopred pripravia úvahu, teda vlastný názor na ľubovoľnú tému, ktorú potom prezentujú. V druhej časti úlohy si vyžrebujú tému, ku ktorej majú počas 15 minút zaujať vlastné stanovisko a to čo najdôveryhodnejšie predniesť pred obecenstvom. V tejto kategórii bezkonkurenčne z 1. miesta postúpila do okresného kola Nataša Kováčová (7.C).
     

    To, že naši žiaci sú talentovaní vo všetkých smeroch, dokonca aj v tom rétorickom, potvrdzuje skutočnosť, že v OKRESNOM KOLE súťaže Štúrov a Dubčekov rétorický Uhrovec, ktoré sa v našom meste konalo minulý piatok, sa obaja naši rétori umiestnili na vynikajúcich priečkach.
    Nataška Kováčová svoju výbornú improvizáciu premenila na krásne 2. miesto. Svoj výnimočný talent tiež potvrdil Hugo Struhár, ktorý sa z 1. miesta prebojoval do krajského kola, na ktorom bude našu školu reprezentovať už tento štvrtok v Uhrovci. Držíme mu palce!
     

    Z. Mišáková

    (foto: Mgr. D. Švecová, CVČ BN)

     

  • BIOLOGICKÁ OLYMPIÁDA

    Naša škola sa 11.4.2024 zúčastnila okresného kola biologickej olympiády kategórie E. Súťažilo sa v dvoch kategóriách, v botanike a v zoológii. Za botaniku nás reprezentovali dve žiačky, Lianka Dolníková z 8.A triedy a Lujza Haláčová z 5.A triedy, za zoológiu súťažili Matúš Šiko z 9.A triedy a Martin Lukáčik z 9.A triedy. Táto kategória biológie je veľmi náročná, úlohou žiakov je naučiť sa 50 názvov rastlín (v botanike) a živočíchov (v zoológii) po slovensky aj latinsky a k ním musia podrobne vedieť teoretické poznatky. Okrem teoretickej časti obsahuje táto kategória aj praktickú časť, kde musia žiaci vyhotoviť zbierku z 10 druhov rastlín alebo živočíchov. Vzhľadom na náročnosť tejto olympiády máme o to väčšiu radosť z krásneho úspechu našich žiačok Lianky Dolníkovej, ktorá obsadila 3. miesto v botanike Lujza Haláčová skončila na 5. mieste, tiež v tejto kategórií a stala sa tak úspešnou riešiteľkou. Chlapcom v rámci zoológie sa nepodarilo dosiahnuť úspešnosť a stali sa tak riešiteľmi daného kola. Žiačkam gratulujeme k úspechu a tešíme sa na ďalšiu reprezentáciu našej školy. 

  • Vybíjaná dievčatá

    V priebehu mesiacov marec, apríl sa uskutočnili turnaje dievčat vo vybíjanej, ktorých sa zúčastnili naše dievčatá v zložení: Diková N. , Igazová D. , Kováčová N. , Andelová L. , Ševcechová S. , Hollá T. , Blašková N. , Tanková K. , Valachová L. , Dašková N. , Skovajsová T. , Hanková V. , Lamošová Z. V základnom kole dievčatá suverénne vyhrali proti 8-ročnému gymnáziu, ZŠ Slatina a ZŠ Zlatníky a postúpili do okresného kola. Okresného finále za zúčastnili tri tímy: ZŠ Partizánska, ZŠ Duklianska a domáca ZŠ Gorazdova. Zápasy boli vyrovnanejšie, ale naše dievčatá  rýchlymi prihrávkami  a presnými zásahmi mali navrch od ostatných družstiev a zaslúžene vyhrali , čím si zabezpečili postup do regionálneho kola. Dňa 16.4.2024 sme cestovali na región do Partizánskeho plní očakávaní. Dievčatá hrali dva zápasy a to proti ZŠ Malinovského z Partizánskeho a proti ZŠ Nitrianske Rudno. V hre bolo vidieť veľkú odhodlanosť a bojovnosť našich dievčat, ale súperi svojou kvalitnou hrou nás nútili robiť množstvo chýb  a naše dievčatá prehrali v oboch zápasoch. Za najbojovnejšiu hráčku bola vyhlásená naša Nataša Kováčová, čo je veľmi pekný úspech vzhľadom na kvalitu a úroveň súťaže. Myslím, že všetky dievčatá získali cenné skúsenosti, ktoré zúročia v budúcom školskom roku. Dievčatám gratulujeme a ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

  • EXKURZIA - ČISTIAREŇ ODPADOVÝCH VÔD

    17.04.2024 sa žiaci siedmeho ročníka v rámci vyučovania chémie zúčastnili exkurzie v čistiarni odpadových vôd. Exkurziou ich sprevádzal Pán Čižmár, ktorý im podrobne vysvetlil, ako funguje čistiareň odpadových vôd. Žiaci sa v prvom rade dozvedeli, že ČOV je zariadenie, ktoré slúži na zbavenie nečistôt a škodlivých látok zo splaškovej, či priemyselnej odpadovej vody a tak zabraňuje znečisťovaniu životného prostredia. Potom si žiaci prešli jednotlivé miesta, pri ktorých sa postupne dozvedeli, že v ČOV sa voda čistí troma spôsobmi:

    • mechanicky (usadzovanie kalu)
    • biologicky (prečistenie mikroorganizmami)
    • chemicky (likvidácia rozpustených škodlivých látok)

    Následne sa prečistená voda filtruje a vypúšťa naspäť do rieky, alebo sa používa ako úžitková voda napríklad na zavlažovanie.

    Exkurzia splnila svoj cieľ, keďže žiaci mohli vidieť, ako teoretické poznatky fungujú v praxi.

                                                                                                                                                 Mgr. Eva Balážik

     

  • Rekultivácia po vybudovaní chodníka

    Rozrytý terén v okolí nového chodníka je už minulosťou. Rekultivácia prebehla podľa plánu. Časť od ihriska Žihadielko bola zatrávnená. Smerom k budove školy nám "nechtiac" vznikol nový záhon a tak sme to aj poňali. Táto časť bola ošetrená proti prerastaniu buriny netkanou textíliou a štrkom. V záhone boli vysadené vavrínovce, jarabiny a borovica. Všetky rastliny boli svojpomocne predpestované a práce zrealizovali žiaci a pedagógovia našej školy.

  • Strelecký úspech Janka a Lukáška

    Súrodenci Janko a Lukáško Hajšoví sa vo svojej kategórii zapojili do streleckej súťaže Cena oslobodenia Bánoviec nad Bebravou v steľbe zo vzduchovky žiakov ZŠ okresu BN, ktorá sa uskutočnila 5.apríla v ZŠ Duklianska. Súťaž prebiehala podľa pravidiel športovej streľby. Naši reprezentanti Janko a Lukáško strieľali v ľahu zo vzdialenosti 10 m na kruhový terč. Počet dosiahnutých bodov v terčoch súrodeneckému duu priniesol krásne umiestnenie: Janko si vystrieľal 1. miesto a mladší brat Lukáško získal 2 miesto. 

    K streleckému úspechu Jankovi a Lukáškovi srdečne blahoželáme. Veľké ďakujem patrí rodičom za doprovod a prípravu na súťaž.

  • Už poznáme kroje nášho kraja

    V predmete výtvarná výchova rada využívam prirodzený záujem dieťaťa o výtvarné vyjadrovanie svojich predstáv,  bohatosť detskej fantázie a obrazotvornosti, zvedavosť a príťažlivosť objavovania nových možností, pretože výtvarné činnosti predstavujú pre väčšinu detí hravú činnosť. Na toto všetko sme sa zamerali so žiakmi 6.B počas návštevy výstavy na Trenčianskom hrade. Výstava krojov a krojovaných bábik sa pre nás stala podnetom pre interaktívnu hodinu výtvarnej výchovy v „teréne“. Poznať tradičné folklórne odevy – kroje nášho regiónu bolo naozaj veľmi zaujímavé. Žiaci si mohli prezrieť jednotlivé exponáty odevov a krojovaných bábik. Následne si vybrali kroj, ktorý ich najviac zaujal a výtvarne ho stvárnili. Autori najkrajšie nakreslených krojov dostali malú odmenu. Príjemné dopoludnie naplnilo naše očakávania a spestrilo vyučovanie výtvarnej výchovy. Ďalším prínosom dnešného dňa bol samozrejme aj triedny teambuilding.

                                                                                                                           Mgr. Lenka Oravcová

  • Florbalisti opäť najlepší

    Dlho očakávaný turnaj vo florbale sa naším chlapcom podarilo opäť vyhrať. Síce sme sa trošku trápili v základnom kole, no v okresnom finále sme si zaslúžene vybojovali postup do regionálneho kola. Vďaka  maródke sme mali z kádra - Adamus Marek, Oravec Tomáš, Šiko Matúš, Lojška Tadeáš, Číž Ondrej, Súkeník Alex, Grgula Jakub, Sány Samuel, Koníček Tobiaš, Viktorin Jaroslav, Mikloš Tomáš a Lindvai Eduard k dispozícii niekedy len 8 hráčov.  Dúfajme, že budeme spokojní aj po regionálnom kole 10.apríla v Partizánskom.

  • Riaditeľské voľno pre 9. ročník

    Riaditeľské voľno pre 9. ročník

    Riaditeľ ZŠ Ul. Gorazdova 1319/6 Vám týmto oznamuje, že  v zmysle § 150 ods. 5. zák. č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov, udeľuje dňa 09. 04. 2024 (utorok) žiakom 9. ročníka riaditeľské voľno z organizačných dôvodov (Zápis do 1. roč.). Žiaci sú automaticky odhlásení zo stravy.

    Ďakujem za porozumenie

    A. Kúdela

  • Sladká angličtina

    Posledná hodina angličtiny pred veľkonočnými prázdninami bola pre 6.B sladká. V učebnici sme si prečítali recept na Apple crumble a zároveň sme sa rozhodli tento jablkový dezert aj upiecť v našej školskej kuchynke. Všetky pokyny a postupy boli v angličtine. Dôkazom toho, že deti vedeli čo majú robiť je chutná maškrta ozdobená zmrzlinou a šľahačkou. Deti boli ste úžasné! Prajeme pekné prázdniny!

    Daniela Jakálová a Zuzana Kucmanová.

  • Veľkonočný balíček v rukách ...

    Šťastných výherkýň Emky a Dorotky. Obom výherkyniam srdečne gratulujú členovia časopisu .  

  • Deň učiteľov v 4.A

    Deň pred veľkonočnými prazdninami si vybraní žiaci vyskúšali povolanie učiteľa. Na jednotlivé hodiny sa zodpovedne pripravili, dokonca pri príprave na hodinu slovenského jazyka využili svoje vedomosti z informatiky a vytvorili pre ostatných spolužiakov pracovný list. Najviac zo všetkého ich bavilo opravovanie rôznych cvičení. Zahanbiť sa však nedali ani chlapci na hodine telesnej výchovy, lebo pre ostatných pripravili výborné cvičenia na rozvoj kondície. 

  • Slávik Slovenska

    V pondelok 25. 4. sa konalo školské kolo súťaže Slávik Slovenská. V prvej kategórií, kde bolo aj najviac súťažiacich, sa najlepšie darilo:

    1. miesto: Linda Horská /3.B/

    2. miesto: Hana Gieciová /2.B/

    3. miesto: Patrícia Kajanová /1.A/

    Druhá kategória:

    1. miesto: Laura Jakálová /5.B/

    2. miesto: Žofia Žatková /4.B/

    3. miesto: Matúš Mišík /4.A/

    Tretia kategória:

    1. miesto: Karolína Tanková /7.A/

    2. miesto: Natália Rosenbachová /8.B/

    3. miesto: Liliana Greif /7. C/

    Víťazom blahoželáme!

  • Plná škola klokanov - matematických

    !!! 121 !!! detí našej školy (plná jedáleň - pozri foto) súťažilo v utorok 26.3. v súťaži Matematický klokan, plnej zaujímavých a farebných úloh o logickom myslení, postrehu a matematických zručnostiach.

    Koncom apríla, keď prídu výsledky súťaže a odmeny pre deti, sa znovu ozveme s novým príspevkom.    

  • Zápis na plnenie povinnej školskej dochádzky

    Oznamujeme Vám, že zápis na plnenie povinnej školskej dochádzky (do 1. ročníka) sa uskutoční v dňoch 9. a 10. 4. 2024 v čase od 10:00 do 16:00. Vstup do školy je hlavným a zadným vchodom.

    Filmed by Martin Žitňan ©

    V ZŠ Gorazdova sme pripravení...

  • Zdobenie ,,vajíčok" v 3.B

    Zdobenie veľkonočných vajíčok je zábavná a kreatívna činnosť, ktorú si mohli deti v ŠKD vyskúšať servítkovou metódou na pštrosích vajíčkach. Deti si tvorivý proces zdobenia vajíčok náramne užili a vytvorili krásne umelecké diela, ktoré si môžu vystaviť doma. Prajeme Vám príjemné prežitie veľkonočných sviatkov!

  • BIOLOGICKÁ OLYMPIÁDA kat.D, školské kolo

    BIOLOGICKÁ OLYMPIÁDA kat.D, školské kolo

    V školskom kole súťažilo 16 žiakov 6. a 7. ročníka.

    1. miesto: Olivia Craft, 7.A

    2. miesto: Nela Blašková, 7.A

    3. miesto: Tamara Hollá, 7.A 

    Do okresného kola postupujú prvé dve úspešné biologičky!

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola, Ul. Gorazdova 1319/6
    Ul.Gorazdova 1319/6
    957 04 Bánovce nad Bebravou
  • +421 038 7602906
    telefón do školskej jedálne: 7603918

Fotogaléria