Navigácia

  • ZŠ Gorazdova opäť dostupnejšia

    Dobrá správa! Od nového školského roka bude k našej škole premávať aj autobusový spoj č. 14 linky č. 301 415 z Haláčoviec, ktorá obslúži cestujúcich z obcí Haláčovce, Otrhánky, Veľké Chlievany a mestskej časti Biskupice. 

    Okrem toho pripomíname, že v tomto školskom roku môžete využívať aj autobusovú linku č. 306 416 z Dubodiela, ktorá spája našu školu s obcami Dubodiel, Veľké Držkovce (Čuklasovce), Dvorec a mestskými časťami Malé Chlievany a Dolné Ozorovce.

    Autobusové spoje nám boli pridelené na základe spolupráce s TSK - Zelená župa.

    Cestujte bezpečne, cestujte ekologicky hromadnou dopravou!

    Ďakujeme

  • OZNAM ŠJ

    Oznam pre záujemcov o stravovanie v budúcom školskom roku

     

    Milí rodičia , v prílohe je priložená prihláška na stravu na budúci školský rok 2024/2025. V prípade záujmu vyplnenú prihlášku prineste do školskej jedálne do 5.6.2024 .( prihlášku môže doniesť aj žiak ráno pred vyučovaním, alebo cez veľkú prestávku)

    V prípade nejasností sa obráťte na vedúcu školskej jedálne.

     

    Ďakujem  vedúca šj.

     

    Prihláška na stravovanie tu: prihlaska_na_stravu_20242025.docx

  • Na dopravnej výchove nám záleží

    Jarný blok dopravnej výchovy máme za sebou. Tak ako sme avizovali na jeseň, dopravná výchova bola realizovaná pre žiakov 1. - 4. ročníka v dvoch blokoch: jeseň - jar. Uvažujeme o rozšírení dopravnej výchovy aj pre žiakov 5. ročníka. 

    Jarná výučba už prebehla s doplnenými dopravnými prvkami (nabíjateľné semafory a dopravné značky) v hodnote 5 000 EUR, ktoré zakúpila ZŠ Gorazdova z vlastného rozpočtu. V budúcom školskom roku plánujeme vybudovať edukačné panely v interiéri školy + plán dopravného ihriska, kde bude prebiehať teoretická príprava žiakov, ktorá bude predchádzať praktickej časti výučby.

    Som presvedčený, že poctivým prístupom k výučbe dopravnej výchovy prispejeme k tomu, aby sa raz z našich žiakov stali zodpovední účastníci cestnej premávky.

    Chcem sa touto cestou poďakovať všetkým pedagógom i žiakom, ktorí prispievajú k rozvoju dopravnej výchovy na škole. 

    A. Kúdela, riaditeľ školy

  • Beseda v 8. ročníku na tému: Mediálna výchova

    Mladí ľudia radi fotia, blogujú či natáčajú krátke videá. Svet internetu a sociálnych sietí ich denne pohlcuje na niekoľko hodín. Z tohto uhla pohľadu k nim musíme pristupovať tak, akoby oproti nám sedel skoro partner, nie žiak. Médiá sú plné aj hoaxov a poloprávd. Na sociálnych sieťach zdieľame rôzne, často aj nepravdivé informácie. Avšak pokiaľ nie sme mediálne gramotní, veríme všetkému čo je na internete, či na rôznych fórach. Mediálna gramotnosť zahŕňa prístup, kritický postoj, analýzu a tvorivosť. K médiám a informáciám by sme teda mali pristupovať zodpovedne Vďaka prednáške Petra Schuberta budú žiaci 8. ročníka schopní kriticky rozlišovať všetko, čo im multimediálny priestor ponúka a viac ich žiadny hoax nezaskočí.

    Ďakujeme.

  • DOPREDAJ biopriesad

    DOPREDAJ   biopriesad

     

    Cena za 1 rastlinu je 0,80 EUR (prineste si adekvátnu hotovosť).

    Ráno 7:30 - 8:30  a od 13:00 - 14:00 hod, potom na telefón 0910 392 610.

    Vchádza sa hlavných vchodom. Treba si priniesť vhodnú nádobu na prenos zakúpených rastlín - chráňme životné prostredie.

    Ďakujeme a tešíme sa na vašu návštevu.

  • Dopravná výchova

    V mesiaci máj opäť pokračoval na našej škole ďalší blok dopravnej výchovy. Žiaci prvého stupňa si tak mohli zopakovať svoje teoretické vedomosti a praktické zručnosti pri jazde na kolobežke alebo bicykli. Cieľom bolo upevniť návyky bezpečného správania sa v rôznych dopravných situáciách, ale aj rozšíriť vedomosti o dopravných značkách a svetelných signalizáciách. Naučili sa ako správne prechádzať cez železničné priecestie, svetelnými križovatkami, ale aj kruhovým objazdom. Tento rok sa k nám pripojili aj deti z  MŠ Dežerice. Všetci účastníci cestnej premávky boli vedení najmä s ohľaduplnosti, bezpečnosti a tí starší už aj k predvídavosti dopravnej situácie. 

    Veľké poďakovanie patrí celému nášmu kolektívu a žiakom  6.A, ktorí ochotne pomáhali pri príprave a realizácií dopravných dní. 

  • IQ olympiáda

    Páli Vám to? Martinovi Lukáčikovi z 9.A áno. V súťaži IQ olympiáda plnej úloh, pri ktorých riešení je treba zapojiť úplne všetky mozgové závity, zabojoval a vynieslo mu to fantastické 5.miesto spomedzi všetkých vrstovníkov nášho kraja (477 súťažiacich). Zaslúžil si tak postup do regionálneho kola v Banskej Bystrici. Držme mu palce a ... možno sa podarí postup do celoslovenského finále. Veľa zdaru Martin.

  • Ďalší úspech vo fyzike

    Od školského, cez okresné až po krajské kolo. Taká bola cesta nášho deviataka Samuela Sányho (9.B). A vo všetkých kolách úspech. Druhé miesto v okresnom kole bolo len predzvesťou čerešničky na torte v podobe výborného 5.miesta (úspešný riešiteľ) v krajskom kole tejto náročnej súťaže. 

    Gratulujeme Samo ... a veľa zdaru (aj vo fyzike) na strednej škole.  

  • ZBER PAPIERA

    ZBER PAPIERA

     

    PRIPRAVIŤ SA  -  POZOR  -  ŠTART  !!!           

     

    od  14.5.2024 utorok

     

    čas:     7:15 - 7:45 hod, 13:15 - 15:00 hod

     

     

     

     

    - prosíme papier zviazať 

    - kartón nezbierame

    - súťažíme

    - ďakujeme

  • Dnes to bol bomba deň!

    V predpovedi počasia na dnes hlásili severák, nakoniec fúklo od východu. Bohužiaľ, aj naša škola sa ocitla na mailliste kybernetických útočníkov s mailovou koncovkou "ru". To, čo bolo avizované včera v médiách, sa stalo už dnes ráno skutočnosťou. 

    Zlý to človek, ktorý vyženie deti zo školských lavíc, učiteľa od katedry, kuchárku od vyprážajúcich sa rezňov. Niekto potreboval, aby dnes boli deti vystrašené, nevzdelané a hladné. K tomu stresujúci rodičia a ochromené firmy. ZLU sa bude dnes večer dobre zaspávať, dielo sa podarilo.

    Milí rodičia, aby dnešný deň nebol zbytočný, porozprávajte sa prosím so svojimi deťmi na tému kybernetických útokov. Na tému ako chce diktátorský režim z východu vniesť nepokoj a strach medzi slobodných obyvateľov demokratickej Európy. A nielen pre upokojenie Vašich ratolestí, ale najmä preto, aby nám tu nevyrastali ďalší obdivovatelia diktátorských režimov. Lebo inak si slobodu a prosperitu nezaslúžime.

    K zajtrajšiemu sviatku ukončenia 2. svetovej vojny nám naši "osloboditelia" poslali naozaj pekný darček :(

    Ideme ďalej

    Nenecháme sa zlomiť, ani odradiť! Vo štvrtok pokračujeme v normálnom režime podľa plánu. Uskutoční sa burza priesad, dopravná výchova, multimediálna výchova v 8. ročníku, budeme sa vzdelávať, hrať, športovať...

    Dúfajme, že ZLO bude mať dovolenku.

  • OKO ZEME - medzinárodný projekt s NEPZ

    Monitorovací projekt World Eye of the Earth využíva fotopasce na získanie jedinečných údajov zo života voľne žijúcich zvierat v divočine troch kontinentov a na odhaľovanie nezákonných činností pytliactva a ťažby dreva v chránených oblastiach. Dôležitým cieľom tohto projektu je aj vytvorenie vzdelávacieho, vzdelávacieho a motivačného medzinárodného programu pre školy Etika Zeme (2026) a zároveň vyzdvihne prácu strážcov prírody z mnohých kútov sveta. Tento projekt prebieha v spolupráci s Medzinárodnou federáciou rangerov (IRF), národnými federáciami rangerov a národnými parkami a chránenými územiami alebo rezerváciami.

    Na prvý pohľad ide najmä o ochranu prírody v teréne, spoznávanie života živočíchov v ich prirodzenom prostredí, či odhaľovanie nelegálnych aktivít. Áno, toto je čisto terénny význam projektu Oko Zeme. Ale potom je tu druhá úroveň, a to sociálna a vzdelávacia.

    Po celé generácie nás v školách učili o anatómii zvierat alebo ich význame pre človeka. Nikto nás však neučí o skutočnom živote zvierat, ich sociálnom prostredí a správaní, ani o ich význame pre celý ekosystém. Neučíme sa o skutočnom význame lesa, nášmu učeniu chýba kontext, etika a prirodzenosť. 

    Toto sú skutočne dôležité témy pre otvorenú diskusiu a pre zmenu školských osnov. V čase, keď živočíšne a rastlinné druhy miznú z planéty Zem každý deň, keď horia dažďové pralesy a boreálne lesy, keď sa klíma viditeľne mení, musíme premýšľať a konečne čeliť pravde o tom, kto my ľudia v skutočnosti sme, a pripustiť, že skutočne žijeme na planéte zvierat.

    Musíme obnoviť úctu a úctu k prírode...  pozri : PLANETA ZVÍŘAT (2016) (youtube.com)

    Významnými spolupracovníkmi Oka Zeme sú partnerské školy projektu NEPZ na českých, moravských a slovenských školách. Žiaci a študenti spolu s učiteľmi získavajú finančné prostriedky, z ktorých sponzorujú partnerské fotopasce a stávajú sa tak dôležitými partnermi Oka Zeme. 

  • SLÁVIK SLOVENSKA - okresné kolo

    3. mája 2024 sa spievalo, hralo a súťažilo... Slávici z celého okresu sa stretli v ZUŠ DK Bánovce. Nové skúdenosti si odniesli Linda Horská,3.B a Laura Jakálová,5.B.

    Karolína Tanková, 7.A  obsadila v svojej kategórii 2. miesto.

    Hrou na nástroji ich sprevádzal náš starý a verný žiak Alexej Hollý.

    Veľká pochvala všetkým za odvahu, chuť spievať a prípravu na súťaž, každoročne pod vedením našej pani učiteľky Katky Oboňovej . Ďakujeme!

  • Škola v prírode - Chvojnica 2024

    Keď konečne prišiel dlho očakávaný 29. apríl, tridsaťdeväť detí nastúpilo do autobusu. Po hodinovej ceste sme sa dostali do úplne iného kraja. Autobus nás doviezol do horského hotela Magura obklopeného zo všetkých strán hustým lesom. Už po vystúpení z autobusu nás privítala krásna vôňa prírody neznečistená mestským smogom. V blízkosti hotela sa nachádzali trampolíny, futbalové ihrisko, altánok s ohniskom a telocvičňa. Po ubytovaní a vybalení sme sa zoznámili s prostredím a netrpezlivo čakali na program s animátormi. Tí hneď od začiatku mali pripravené zaujímavé hry. Zaviedli nás do krajiny Eldória a rozdelili do štyroch tímov: škriatkovia, elfovia, vikingovia a čarodejníci. Počas celého týždňa sme proti sebe súťažili a zbierali jubilíny - špeciálne platidlo v Eldórii. Keďže počasie bolo perfektné, všetky aktivity sa odohrávali vonku na čerstvom vzduchu. Medzi najzaujímavejšie hry patrili Pašeráci, obrovské Človeče po celom areáli či Tututú. Ak sme sa však chceli dostať zo začarovanej krajiny, museli sme v závere týždňa všetci spolupracovať a dohodnúť sa s inými tímami. Za odmenu sme dostali tričko a mohli si vybrať rôzne ceny. Nezabudnuteľným zážitkom bola aj večerná hra v areáli a strašidelná hra iba pre odvážnych v telocvični za úplnej tmy. 

    Okrem programu s animátormi sme si stihli dať zápas medzi triedami vo vybíjanej i vo futbale. Víťazné trofeje sa spravodlivo rozdelili medzi triedami. V utorok sme museli zapojiť svoju fantáziu a spolupracovať, pretože priviesť učiteľkám jednorožca, vytvoriť lietadlo s štvorčlennou posádkou či dať nohu za hlavu vyžadovalo nemalé úsilie. V tombole každý z nás získal za svoju snahu drobnú odmenu. Odmeny získali aj deti, ktoré mali celý týždeň najlepšie upratané izby.

    V stredu sme sa vybrali na výlet do neďalekých Bojníc. Po prehliadke ZOO sa nakúpili suveníry a rôzne darčeky pre rodinu. Nezabudli sme si pozrieť 700 ročnú Lipu kráľa Mateja, o ktorej sme sa učili na vlastivede.

    Ďakujem všetkým deťom, ktoré si pribalili do batožiny dobrú náladu a počas celej školy v prírode sa s radosťou a bez ,,frflania" zapájali do všetkých aktivít.

    Aktivity

    ZOO Bojnice

    Vyhodnotenie

  • Burza biopriesad už o týždeň

    Burza biopriesad rajčín a papriky sa uskutoční budúci týždeň vo štvrtok a piatok, kedy budú rastliny v požadovanej pestovateľskej veľkosti. Presný termín a cenové relácie ešte upresníme.

    Tento rok si rastliny prešli ťažkou skúškou s rannými mrazmi, pričom sme museli skleníky aj vykurovať. Snáď "Zamrznutí č. 2" už neprídu.

  • Náročné krajské kolo v bedmintone

    Dňa 30.4.2024 sa v športovej hale na Ostrove v Trenčíne uskutočnilo krajské kolo v bedmintone dievčat a chlapcov ZŠ. Naše dievčatá: Mikušová Mina, Ševcechová Sofia, Hanková Viktória v skupine 2 zápasy vyhrali (Handlová, Partizánske) a 1 prehrali (Trenčín), čo znamenalo vo veľmi silnej konkurencii druhé miesto v skupine a zároveň vstupenku do boja o celkové tretie miesto. V tomto zápase mali dievčatá minimálne šance na víťazstvo, nakoľko hrali proti dievčatám z Dubnice nad Váhom, ktoré sa bedmintonu venujú súťažne. Baby, nevadí! 4. miesto v kraji je veľký úspech a zaslúžite si pochvalu za predvedené výkony. Chlapci: Richtárech Adam, Lindvai Eduard, Kožej Filip v skupine 2 zápasy prehrali a 1 vyhrali. Mali to náročné, nakoľko niektorí hrali aj proti reprezentantom Slovenska. Chalani celkovo obsadili 6. miesto v kraji. Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

  • Rétorika - 3. miesto v KRAJI

    Krajská prehliadka tých najtalentovanejších rečníkov základných i stredných škôl je úspešne za nami. Vo štvrtok 24. apríla 2024 sme zavítali do Uhrovca, rodiska našich dvoch velikánov. Mená Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka nesie názov celoštátnej súťaže v rétorike. Aj vďaka nej naša spoločnosť vychováva budúcich rečníkov, učiteľov, politikov, manažérov, ktorí sa neboja prezentovať na verejnosti a vyjadriť svoj názor kultivovane, prirodzene, sebaisto.

    Našu školu reprezentoval Hugo Struhár z 5.B, ktorý opäť potvrdil svoj výnimočný talent. Skúsenosti zo súťaží v umeleckom prednese rozšíril o improvizáciu, tvorivosť, prezentovanie vlastnej fantázie a bohatej slovnej zásoby. Vo svojej kategórii sa umiestnil na vynikajúcom 3. mieste, čo je v jednej z najnáročnejších jazykových súťaží naozaj veľký úspech.

    Ešte raz gratulujeme a prajeme veľa ďalších úspechov!

    Z. Mišáková

  • Pomohli sme...ďakujeme.

    Súdržnosť, spolupatričnosť, empatia a ochota pomôcť, to sú vlastnosti, ktoré sa v piatok 19.4.2024 niesli počas celého dňa našou školou. Osud pani Silvie nám nebol ľahostajný a dobrovoľnou zbierkou sme jej sumou osemsto eur prispeli na veľmi pre ňu potrebnú liečbu. 

    V mene pani Silvie Vám všetkým srdečne ĎAKUJEM.

     

  • 3. miesto malých futbalistov

    Dňa 23.4.2024 sa v Bánovskej športovej hale konalo okresné kolo v McDonaldsCupe - čo znamená minifutbal žiakov prvého stupňa. Náš mladý tím tvorila dvojica dievčat - Maníková Lívia a Balážová Timea, tretiaci Števanka Patrik a Benca Nicolas a štvrtáci Guniš Matúš, Gabria Tomáš, Lastovica Teodor, Sirotný Peter, Puterka Ján a Mihalech Denis. Žreb nám určil za prvého súpera minuloročného víťaza, ktorého sme opäť nedokázali zdolať, napriek dvojgólovému vedeniu. Ďalšie dve stretnutia v skupine sme vyhrali a postúpili do boja o tretie miesto. Stretnutie o bronzové medaile sme zvládli a obsadili krásne tretie miesto v okresnom kole. Ďakujeme celému tímu za bojovný výkon.  

  • 3.miesto florbalistov v regionálnom kole

    Po úspešnom okresnom finále sa naši florbalisti zúčastnili regionálneho kola v športovej hale v Partizánom. Súperi boli tentokrát o trošku lepší a naši chlapci - Adamus Marek, Oravec Tomáš, Šiko Matúš, Lojška Tadeáš, Číž Ondrej, Súkeník Alex, Grgula Jakub, Sány Samuel, Koníček Tobiaš, Viktorin Jaroslav, Mikloš Tomáš a Lindvai Eduard zase nervóznejší. Po slabom prvom polčase sme nedokázali otočiť výsledok v druhej polovici stretnutia a prehrali o jeden gól. Po stretnutí s Partizánskym nás čakal ťažký zápas s Prievidzou. Napriek snahe sme si neporadili s dobre fyzicky pripraveným súperom a opäť sme podľahli súperovi o jeden gól. Po dvoch víťazných ročníkoch sme tak skončili pred bránami krajského kola. Chlapcom ďakujeme za reprezentáciu a prajeme veľa úspechov v ďalších zápoleniach.

  • Pytagoriáda - okresné kolo

    V dňoch 9. – 10.4.2024  žiaci 3. – 8.ročníka reprezentovali našu školu v okresnom kole Pytagoriády. Krásne umiestnenie patrí dvom žiakom 3.ročníka, a to Petrovi Kurtišovi z 3.A, ktorý získal 1.miesto a Michalovi Sánymu z 3.B, ktorý obsadil 2.miesto. Poďakovanie patrí aj ďalším úspešným riešiteľom: v kategórii P3 – Lucia Adameová, Kristína Garguláková, Katarína Kušnierová, Michal Benko, Jonáš Hynek Vališ, Laura Ďurinová, Branislav Šipka, v kategórii P4 – Lucia Kucmanová, Matúš Guniš, Klára Drábiková, Ema Červeňanová, v kategórii P5 – Lukáš Paško, Rebeka Dominová, Alžbeta Janovičová a v kategórii P8 – Patrik Dúcky, Veronika Ďurčiová. Verím, že sa tešíte na túto obľúbenú matematickú súťaž aj o rok a dosiahnete opäť pekné výsledky. Gratulujeme

    Mgr. Zuzana Kucmanová

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola, Ul. Gorazdova 1319/6
    Ul.Gorazdova 1319/6
    957 04 Bánovce nad Bebravou
  • +421 038 7602906
    telefón do školskej jedálne: 7603918

Fotogaléria